PUTIN SAZVAO HITAN SASTANAK ZBOG KATASTROFE KOJA PRETI: Kad se OVA ŽENA nije pojavila, POBESNEO KAO RIS
Putin, Foto: Alexander Zemlianichenko / AFP / Profimedia

ZAHTEV

PUTIN SAZVAO HITAN SASTANAK ZBOG KATASTROFE KOJA PRETI: Kad se OVA ŽENA nije pojavila, POBESNEO KAO RIS

Putin je bio "iznenađen" što bivša gradonačelnica Kurgana nije prisustvovala sastanku, preneo je ruski poslovni dnevnik RBC

Objavljeno: 18:14h

Ruski predsednik Vladimir Putin tražio je ove nedelje odgovore usred najgorih poplava u zemlji poslednjih decenija, koje su dovele do evakuacije desetina hiljada ljudi, a pojavila se informacija da je poplavljen rudnik uranijuma u ​​oblasti Kurgan.

Tokom video sastanka o merama lokalnih vlasti za reagovanje na poplave, Putin je pitao vršioca dužnosti gradonačelnicu Kurgana, Anastasiju Argiševu, gde je prethodni gradonačelnik. Kada je u januaru saznao da je ona podnela ostavku, predložio je organizovanje izbora u regionu i preduzimanje „odgovarajućih mera“, prenose lokalni mediji.

Putin je bio "iznenađen" što bivša gradonačelnica Kurgana nije prisustvovala sastanku, preneo je ruski poslovni dnevnik RBC.

Strah od kontaminacije vode

Ruski region Urala i susedni severni Kazahstan pretrpeli su najgore poplave u poslednjih 80 godina zbog obilnih padavina i iznenadnog topljenja velikih količina snega koje je pratilo temperature veće od normalnih za ovo doba godine. Poslednjih nedelja vlasti su evakuisale desetine hiljada stanovnika iz Kurgana i Orenburga zbog porasta poplavnih voda.

Ruska istraživačka agencija objavila je u ponedeljak da je rudnik uranijuma Dobrovolnoje, koji se nalazi u selu Uksjanskoe u Zverinogolovskom okrugu Kurganske oblasti, potopljen. Inače, rudnikom upravlja filijala državne nuklearne agencije Rosatom.

U izveštaju RBC-a nije pomenuto da je Putin tokom sastanka posebno pomenuo rudnik uranijuma, a državna agencija za nuklearnu energiju Rosatom negirala je da je rudnik pogođen poplavom.

- Izveštaji da su proizvodni bunari u zoni poplave namerna su dezinformacija - rekla je agencija koja upravlja rudnikom.

Procenjuje se da rudnik sadrži oko 7.077 tona uranijuma. Ekolozi su agenciji rekli da strahuju da bi obližnja reka Tobol mogla biti zagađena uranijumom. Reka se koristi kao izvor vode za piće za stanovnike Kurgana.

"Rudnik je već pod vodom"

Andrej Ožarovski , stručnjak za program bezbednosti radioaktivnog otpada Ruske socijalno-ekološke unije, rekao je istraživačima Agencije da bi curenje uranijuma iz rudnika Dobrovolnoje dovelo do povećanja koncentracije soli uranijuma u ​​reci Tobol, što bi moglo da zagadi vodu za piće.

On je takođe za nemački medij "Dojče vele" rekao da su delovi rudnika uranijuma „već pod vodom“.

- Vađenje dela ovih rezervi uranijuma koje su već pod vodom počelo je 80-ih godina, za vreme Sovjetskog Saveza. Mnogi stari bunari uranijuma su jednostavno napušteni. Podzemni pritisak podiže rastvore uranijuma, a pre nekoliko godina sam izmerio da postoji sve veći nivo radijacije oko ovih bunara - rekao je Ožarovski.

"Bilo je moguće izbeći poplave"

Agencija je saopštila da su ekološki aktivisti u Kurganu godinama pozivali vlasti da zabrane eksploataciju uranijuma u ​​toj oblasti zbog straha da bi radioaktivni rastvor mogao da kontaminira podzemne vode i reku Tobol.

U sredu je Aleksandar Kurenkov, šef ruskog Ministarstva za vanredne situacije, rekao da su najgore poplave pogodile Kurgansku oblast i da se poplavne vode približavaju obližnjoj Tjumenskoj oblasti.

- Zahvaljujući unapred planiranim i sprovedenim preventivnim merama bilo je moguće izbeći katastrofalne posledice prolećne poplave - rekao je Kurenkov Putinu na sastanku.

- Vlada Kurganske oblasti pristala je da pruži finansijsku pomoć pogođenom stanovništvu. Do danas je podneto više od 15.000 zahteva. Novčanu pomoć dobilo je skoro 1.500 ljudi - dodao je Kurenkov.

00:35

ESPRESO: Poplave u Dubajiu

(Espreso/Blic/Jutarnji/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.